Få information om kommande säljstarter

Vägen till din drömbostad

Att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig på flera sätt från ett traditionellt köp.

Nedan ges en generell beskrivning över processen, tänk på att det kan skilja sig mellan olika byggföretag. Kontakta oss gärna för att få mer information om ett specifikt projekt.

1

Anmäl ert intresse

För att ni inte ska missa säljstarten är det viktigt att ni anmäler ert intresse för projektet i ett tidigt skede. Många byggföretag ger förtur genom interna kösystem, anmälan sker oftast via byggföretagets hemsida.

Välkommen på säljstart

2

När försäljningen drar igång bjuds ni in till säljstart som anordnas av ansvariga mäklare och byggföretag, oftast på en plats i närheten av byggplatsen. Försäljningsmaterial delas ut och det hålls en presentation av projektet där ni har chans att få svar på era frågor.

Tecknade av bokningsavtal/förhandsavtal

3

Första steget i er bostadsaffär är att skriva ett bokningsavtal alternativt förhandsavtal. Bokningsavtal är ett icke bindande avtal där ni erhåller ensamrätten för att teckna förhandsavtalet för bostaden. En mindre bokningsavgift betalas in vid bokning. Förhandsavtalet är ett bindande avtal mellan er och bostadsrättsföreningen, i samband med avtalstecknande erläggs ett förskott.

Påverka bostadens materialval

4

En stor fördel med att köpa en nyproducerad bostad är att ni får vara med och påverka bostadens materialval. Ni får chansen att sätta er prägel på bostaden och anpassa den efter era behov. Varje projekt har en standardinredning som ingår i köpet och ni ges därefter chansen att göra tillval mot en kostnad.

Försäljning av er nuvarande bostad

5

För er som har en bostad att sälja rekommenderar vi att ni i ett tidigt skede anlitar en fastighetsmäklare. Nya Kvadrat är till 100 procent dedikerade åt försäljning av nyproducerade bostäder men har samarbete med noga utvalda och lokala mäklare som kan hjälpa er.

Tecknade av upplåtelseavtal

6

Innan ni tillträder er bostad tecknas ett upplåtelseavtal med bostadsrättsföreningen. Som köpare blir ni nu medlemmar i bostadsrättsföreningen. Delbetalning av bostadens köpeskilling kan förekomma.

Tjuvkik av bostaden!

7

I de fall det är möjligt bjuds ni in till visning av er bostad innan tillträdet. Här får ni för första gången se er nya bostad och träffa era nya grannar.

Besiktning av bostad

8

Ett par veckor innan tillträde bjuds ni in för att deltaga vid besiktning av er bostad. Tillsammans med representant från byggföretaget och en opartisk besiktningsman granskar ni bostaden.

Dags för tillträde

9

När det äntligen är dags för tillträde möter ni upp ansvarig mäklare och representant från byggföretaget i er nya bostad. Ni tilldelas nyttig information om bostaden/föreningen och erhåller nycklar till er bostad. På tillträdesdagen ska bostaden vara slutbetald enligt den slutfaktura som skickats till er.

Garanti & försäkring

10

Cirka 2 år efter tillträdet genomförs en garantibesiktningen av bostaden där hänskjutna fel och garantifel granskas/åtgärdas. Tänk på att teckna hemförsäkring som gäller från och med tillträdesdagen.

Hur sker kommunikationen?

11

Under hela processen guidas ni av ansvariga mäklare och byggföretag. Med jämna mellanrum görs informationsutskick per mail så att ni blir uppdaterade med vad som sker just nu och när nästa steg ska tas. I väntan på den nya bostaden är ni mer än välkomna att kontakta ansvarig mäklare för att få svar på era frågor och funderingar. Vi finns här för er hela vägen!